Guia bàsica: Tipus de papers

L’augment de la demanda de productes no contaminants i/o respectables amb el medi ha augmentat les sol·licituds de materials basats en paper. Cada vegada sentim més els termes: «paper, paper reciclat, paper ecològic». Però, Per què s’utilitzen aquestes diferents denominacions? Molt senzill, no són el mateix.

De forma genèrica el paper s’obté de la fusta dels arbres i s’utilitza com a matèria primera les fibres de cel·lulosa en un procés molt impactant per al medi ambient. A més de la desforestació i la consegüent erosió de la terra. El procés de blanquejat del paper es duu a terme mitjançant clor i és necessari utilitzar una enorme quantitat d’aigua i energia.

En funció de la procedència de la matèria primera existeixen tres tipus de paper una mica més sostenibles que el tradicional:

  • Paper «reciclat»: és el paper que no s’obté de la fusta sinó a través d’un procediment de recuperació del paper utilitzat. Per a produir paper reciclat no serveix qualsevol paper ja que no totes les fibres són susceptibles a ser reciclades. Si aquest procés de nova fabricació inclou vernissos, dissolvents, olis o qualsevol altre material que suposi un impacte negatiu per al medi ambient, es tracta d’un paper reciclat però no ecològic.
  • Paper «ecològic»: Es fabrica a partir de fibres vegetals no recuperades procedents d’un bosc de creixement que s’ha creat amb la finalitat d’oferir paper ecològic. Aquestes plantacions, que estan certificades legalment, garanteixen que estan sent administrades sota uns controls ambientals, econòmics i socials. A més, l’existència d’aquests boscos de creixement suposa que es tallin molts menys arbres de boscos naturals i que existeixi una major cura mediambiental.
  • Paper «reciclat-ecològic»: És una mescla dels dos anteriors.

Blanquejat del paper

Per al blanquejat del paper ecològic s’utilitzen blanquejants naturals com el diòxid de clor, oxigen o clor. Mentre que per a un paper no ecològic s’utilitza clor gas, que és un material altament contaminant. Depenent de com hagi estat obtinguda aquesta blancor, els papers poden ser lliures de clor elemental (ECF) o totalment lliures de clor (TCF).


Quin és el més respectuós amb el medi ambient?

La resposta és que no ens podem decantar per un dels dos sinó que serà el més respectuós amb el medi ambient aquell que s’obtingui a partir del reciclatge de fibres sempre que els procediments d’elaboració també es preocupin per la sostenibilitat. Per aquest motiu existeixen diversos certificats per a verificar l’autenticitat i la qualitat del paper reciclat i/o ecològic que s’utilitza:

Certificats d’autenticitat i qualitat

  • FSC (Forest Steward Council): Indica que el paper pertany a tales ben gestionades mediambientalment.
  • PEFC: Paregut al segell anterior. La certificació de la Cadena de Custòdia de la PEFC autentifica que la tala s’ha realitzat a boscos gestionats correctament a superfícies forestals sostenibles.
  • Àngel Blau: Certificació atorgada a aquells productes que el seu ús implica una reducció de la contaminació i dels residus ambientals.
  • Ecolabel: Certificació facilitada per la UE que avala un baix impacte ambiental dels productes segellats durant el seu cicle de vida.

En conclusió, el reciclatge és tant una necessitat com una realitat. L’aposta per reciclar paper, plàstic, teixits, mobles, metalls… és la millor política ambiental. Al final no és tan determinant quina classe de matèria primera s’utilitza sinó que es fa amb ella una vegada aconseguit l’objectiu per al qual va ser fabricada inicialment.

 
Top